Sokszor halljuk, olvassuk, hogy a mozgás mennyire fontos, milyen jót tesz a testnek, de arról kevesebb szó esik, hogy a léleknek és az elmének is valóságos csodaszer.

Azon kívül, hogy a mozgás az egész testre pozitív hatással van, számos tanulmány bizonyítja a stresszcsökkentő hatását is.

A mai felgyorsult életben észre sem vesszük úgy rohannak el a napok, próbálunk minél több mindent belezsúfolni egy- egy napba, mégis a legtöbb kifogás a mozgás mellőzésére irányul.

”Nekem erre nincs időm, túl fáradt vagyok, sok időt vesz el, hogy elmenjek egy edzőterembe, drága, én ezt nem tehetem meg”stb. Ismerős?

Néha állj meg, lassíts. Nézz szét, mily csoda vesz körül.”

Vajon, akkor is így gondolkodnánk, ha tisztában lennénk vele, hogy mennyit segít egy 30 perces mozgás, hogy kiadjuk magunkból az egész nap felgyülemlett feszültséget?

Na de mi is az a stressz?

A stressz eredetileg egy orvosi szakkifejezés volt, amikor szervezetünk egy bizonyos ingerekre nem megfelelő választ adott. A mai értelmében, azonban jelentése nagyjából „folyamatos feszültség” vagy „tartós idegesség”. A tartósan fennálló stressz, akár komoly egészségkárosodást eredményezhet, mivel gyengíti a szervezet ellenálló képességét. 

Kétféle stresszállapot létezik, a stressz elméletének megalkotója, Selye János szerint.

A “jó stressz”(eustressz) , amelyre az embernek szüksége van, megküzdési képességei és személyisége fejlődéséhez. Ezzel szemben a “rossz stressz”(distressz), pusztítja a szervezet fizikai és pszichikai energiáit és hosszú távú fennállása esetében pedig depresszióhoz vezet.

Kevés szó esik arról, hogy a  feszültség és a stressz ellen éppen a mozgás a legjobb gyógyszer, legyen szó kardió vagy súlyzós edzésről, esetleg lelket nyugtató jóga vagy pilates óráról,  a stresszoldó hatás biztosított. Nem szükséges profi sportolónak lennünk, hogy elinduljunk a fizikai aktivitás útján, amelyben segíthet, ha látjuk az összefüggéseket.

Azon kívül, hogy a mozgás az egész testre pozitív hatással van, számos eredmény bizonyítja a stresszcsökkentő hatását is.

A fizikai aktivitás elősegíti azon agyi ingerület-átvivőknek a termelődését, amelyek a jókedvért felelősek – ezek az endorfinok. Bár ezt a funkciót sokan összekapcsolják a futással, de számos más mozgásforma is eléri ezt a hatást.

A mozgás meditatív, gondolkodó állapothoz vezet.

Egy 30-45 perces közepesen intenzív mozgás után – különösen, ha csoportosan végezzük – elfelejtjük a nap során felgyűlt problémákat és csak a testünk jelzéseire koncentrálunk. Ha a heti rutin részévé válik a testedzés, a levezetett feszültséggel együtt, növekszik az energiaszintünk, nő az optimizmusunk, és sokkal könnyebben meg tudjuk őrizni a nyugalmunkat és a tisztánlátásunkat.

Javít a kedélyállapotodon

A rendszeres mozgás erősíti az önbizalmat, csökkenti a depresszió és a nyugtalanság tüneteit. Ezen felül elősegíti az alvást – amelyet a stressz és a hangulatzavarok megnehezítenek. Ezek a hatások együttesen csökkentik a feszültséget és azt az érzést erősítik bennünk, hogy uraljuk a testünket és ezzel együtt az életünket.

Hogyan csökkenthető a stresszfaktor, hogyan leszel kiegyensúlyozottabb?

Ne sajnáld az időt az alvásra!

Fontos a minőségi megfelelő mennyiségű alvás.  Mindenki tudja, hogy az alvás fontos, de sajnos nem könnyű időben ágyba kerülni, ha közbeszól a sok hosszúra nyúlt munkanap, a tengernyi családi kötelezettség.   

Az alvás, egy létfontosságú folyamat, amit a szervezet regenerálódásra használ. Így nem meglepő, hogy az alváshiány az élet minden területén komoly következményekkel járhat A stresszes helyzetek kialakulása sok esetben kialvatlan emberekhez köthető, hiszen érzelmeik hamarabb eluralkodnak rajtuk.

Figyelj önmagadra, belső énedre

Előfordult már veled olyan, hogy sétáltál az utcán és nem tudod mitől, de hirtelen ideges lettél, görcsbe rándult a gyomrod? Nem tudod megmagyarázni miért, csak azt érzed, hogy szorongsz. 

Rengetegszer alakul ki olyan szituáció, amely során nem érted, hogy mégis mitől váltál feszültté. Ekkor próbáld megfigyelni az érzés mögötti érzelmeket, és helyén kezelni azokat. Ilyenkor segíthet, ha leülsz egy nyugodt kis padra, és csak figyelsz a légzésedre. Próbáld meg kiszűrni a körülötted levő zajt, és egy- egy madárcsicsergésre koncentrálni. Csak amikor megnyugodtál, akkor kezdj el gondolkodni és próbáld megtalálni a nyugtalanság valódi okát.

Merj váltani!

Ha folyamatos stresszben, feszültségben , vitában állsz a munkahelyeden kollégákkal, főnököddel, nem telik el úgy nap, hogy ne konfliktusban teljen el a napi 8 óra, igenis ki kell lépni a mókuskerékből. Ne félj a változástól! 

“A mozgás mentális egészség”, szokták mondani

A sport hihetetlenül jó hatással van, nem csak a testedre, de a lelkedre egyaránt! A rendszerest testmozgás csökkenti a stresszhormon szintjét, így általa sikeresen megküzdhetsz a szorongás és a depresszió tüneteivel. Mindemellett, ahogy fent már említettem boldogsághormont is termel, amely által egy felfokozott állapotba kerülsz, boldognak, szabadnak, frissnek érzed magad.

Amikor pedig nincs kedved emberek közé menni, vagy szégyelled, hogy nem vagy még olyan erős, izmos, csinos, vagy éppen ügyes, és ez okoz benned streszt, ez okozza a negatív érzéseket, kövesd bármelyik közösségi oldalamon az online edzéseket, így otthonodban, saját időbeosztás szerint őrizheted meg a testi és mentális egészségedet.

Egy vasárnap reggeli edzés után egy finom kávé a csajokkal

Fontos azonban arról is beszélni, hogy számos olyan egészségi állapot van, amellyel ajánlatos szakemberhez fordulni, mielőtt életmódot váltanánk. Nem szabad megfeletkeznünk arról sem, hogy nem mindegy, az ember milyen életkorban van, mikor akar új életet kezdeni. 35-40 év felett, feltétlen tájékozódni kell az általános egészségi és fizikai  állapotunkról, hogy mielőtt belevágunk, mindenki a maga számára megfelelő egészséges életmódra tudjon áttérni, és kialakíthassa a számára legoptimálisabb mozgás és étkezési programot. Ha nem vagy olyan jó fizikai állapotban, abban az esetben egy-egy szakszerűtlenül felállított edzés és táplálkozási terv, nemcsak hogy nem jelent hatékony megoldást a problémákra, de esetleg veszélyeztetheti is az egészségi állapotot. A megfelelő életmóddal nem csak az egészség őrizhető meg, de a betegségek gyógyulása is elősegíthető, és rátalálhatunk egy remek stresszkezelő módszerre is.