A sok feladat között hogyan tájékozódjak, hogyan építsek fel egy edzést, honnan tudjam mi a kevés, mi a sok?

Az Online tesi Csillával azzal a céllal alakult – és mára szép számmal vannak követők, edzőtársak, sportolók – hogy segítsen minden olyan embernek, aki nem szeret eljárni otthonról edzeni, nem szereti a  konditermeket, szégyenlős mások előtt, vagy egész egyszerűen nincs idejük arra, hogy 2-2,5 órát töltsenek el az edzéssel, utazással.

3 gyerek mellett tudom, hogy a 30 perc is sok amit kérek, de hosszú távon megéri kisajtolni magunkból ezt a kevés “énidőt”.

Na de mégis hogyan kezdjük?

Az első és legfontosabb dolog, hogy ne akarjunk egyből ajtóstul rontani a házba. Nem kell olyan edzést választani, ami után egy hétig nem bírunk ráülni a mellékhelyiségre, vagy olyan mozgásformát véghezvinni, ami meghaladja a fizikai korlátainkat. Egy rosszul megválasztott edzéssel csak az ellenkezőjét váltjuk ki annak, mint amit a sporttal el szeretnénk érni. Kikapcsolódást, feltöltődést, energiát stb. Utálni fogjuk minden percét és egyszerűen lebeszéljük magunkat az újabb  mozgásról. 

Egy jól megválasztott edzés, sok türelem, elhatározás, jókedv és némi átgondolás, elég ahhoz, hogy ne csak fellángolás legyen a mozgás elkezdése, hanem egy új életforma. 

Fontos, hogy folyamatosan hangolódjunk rá az edzésekre. Először rövid edzéseket csináljunk, élvezzük azt. Ha egy héten keresztül minden nap, csak 30 percet sétálsz, állóképességet szerzel, javulni fog a vérkeringésed, a szervezeted pedig felkészül a nehezebb terhelésre. A testeden változásokat nem fogsz még észrevenni, és ha nem sokkolod magad minden nap a mérleg mutatójával, észrevehetsz olyan változásokat, hogy könnyebben tudsz a gyerkőc után szaladni, vagy csak könnyebben sétálsz fel a 4. emeletre.

Ne hagyd, hogy a kifogások győzzenek, mindig maradj motivált. Talán ez a legnehezebb, ezért próbálok minden nap, valamilyen motiváló idézetet feltenni egy egy híres sportolótól, közéleti személytől. Fontos, hogy találd meg azt a személyt vagy csoportot, aki támogat a céljaid elérésében, bíztat és segít megtartani az elhatározásodat.

„A különbség a győztesek és a hétköznapi emberek között az, hogy míg a győztesek a nehézségek ellenére is megvalósítják az álmaikat, addig a többiek csak álmodoznak és nem tesznek semmit.”

Ne tűzz ki irracionális célokat. Itt is fontos a fokozatosság, kis lépésben haladj előre. Először csak próbáld megvalósítani a heti 3×30 perc edzést egy hónapon keresztül. Emellett, ne kezdj el egyből kemény diétával koplalni, mert az ilyen jellegű ételmegvonással párhuzamosan az energiaszintünk is csökkenni fog. A megnövekedett mozgás, viszont extra energiát követel. Természetesen oda kell figyelni az étkezésre, és ha fogyni akarunk kalóriadeficitre lesz szükségünk, de ne egyből 500 kalóriadeficittel akarjuk elérni a fogyást.

Én nagyon szeretem, és sokszor eszek zabszeletet, vagy zabkását reggelire, hiszen lassan szívódik fel a szervezetünkben és bőven fedezi a megfelelő energiaszükségletet, nem utolsó sorban fitten tart egész  délelőtt. Ha a délelőtt folyamán tudod megcsinálni az előre eltervezett mozgást, annyi energiát ad, hogy játszva végigcsinálod vele az edzéstervedet. Ha a délutáni, esti időszakban végzed a tréninget akkor is bátran fogyassz egy zabszeletet.

Amikor elhatározzuk, hogy megváltoztatjuk életünket, szánjunk időt arra, hogy alaposan átgondoljuk a szóba jöhető mozgásformákat, válasszuk ki a számunkra megfelelőt, gondoljuk át a táplálkozásunkat és vessünk véget a pesszimizmusnak, hogy „ez nekünk úgysem fog menni”. Ha betartjuk a fokozatosságot és nem várunk két hét alatt csodát, akkor a lelki állapotunk és testünk is hatalmas pozitív változásokon fog keresztülmenni és egy évvel később már büszkén gondolunk vissza arra az időszakra, amikor önbizalomhiányosan és félszegen álltunk neki az első edzésnek és mégis kitartottunk!

Sok telefonhívást kapok az edzésekről. ” Csak online vannak?” Szerencsére nem. Viszont tudom, hogy mennyire nehéz összeszervezni az életünket. Azok az edzőtársaim, akik igénylik a társaságot, heti 2-3 vagy van akivel 5 alkalommal töltünk el 60 percet, viszont én nem felejtkezem el arról sem, hogy milyen volt félszegen kezdeni.

Éppen ezért összeszedtem a kezdőknek készült videóimat, de ne feledd! Minden edzést meg lehet csinálni. Te magad alakítod az edzéseket. Mindig tudsz könnyíteni, az időtartamon, az ismétlésszámon, vagy akár a pihenő idő növelésével. Ha éppen nincs kedved ugrálni, nézz olyan feladatot, ami a földön végezhető. Ha pont arra van szükséged, hogy egy jó kis cardio edzéssel töröld az emlékeidből a nap fáradalmait, arra is találsz megoldást.

Egyet ne felejts el! Nincs kifogás! 

Instagram:
https://www.instagram.com/p/B-otigQnWuV/?utm_medium=copy_link

https://www.instagram.com/p/B-wCvuBHNAH/?utm_medium=copy_link
https://www.instagram.com/p/B-1RClFnr3m/?utm_medium=copy_link
https://www.instagram.com/p/B-_vlXqnHba/?utm_medium=copy_link
https://www.instagram.com/p/B-_vlXqnHba/?utm_medium=copy_link
https://www.instagram.com/p/B_NuB5IHz_T/?utm_medium=copy_link
https://www.instagram.com/p/B_RkpuSnafm/?utm_medium=copy_link
https://www.instagram.com/p/B_ZV64JHioI/?utm_medium=copy_link
https://www.instagram.com/p/B_gnBFmHxrQ/?utm_medium=copy_link
https://www.instagram.com/p/B_nb8jbHv4E/?utm_medium=copy_link
https://www.instagram.com/csillaszalai85/p/B_-WJKAn0an/?utm_medium=copy_link
https://www.instagram.com/p/CAFt_qhnFIu/?utm_medium=copy_link
https://www.instagram.com/p/CALbKr2HF5n/?utm_medium=copy_link

Facebook:

https://www.facebook.com/onlinetesicsillaval/videos/2598572430412586

https://www.facebook.com/onlinetesicsillaval/videos/662560787919356
https://www.facebook.com/onlinetesicsillaval/videos/868990063617096
https://www.facebook.com/onlinetesicsillaval/videos/1769136746556358
https://www.facebook.com/onlinetesicsillaval/videos/522725038384496
https://www.facebook.com/onlinetesicsillaval/videos/255412998909892
https://www.facebook.com/onlinetesicsillaval/videos/580939235879396
https://www.facebook.com/onlinetesicsillaval/videos/261474748573419
https://www.facebook.com/onlinetesicsillaval/videos/573554756851885
https://www.facebook.com/onlinetesicsillaval/videos/2921966104492695
https://www.facebook.com/onlinetesicsillaval/videos/1330529514004580
https://www.facebook.com/onlinetesicsillaval/videos/223999795475570