Minden nő rémálma, Garfield problémája

A tél közeledtével hajlamosabb a szervezetünk arra, hogy a nem kívánt plusz kilók észrevétlenül felszaladjanak. Ezen időszakban genetikailag kódolva van bennünk, hogy megnövesszük zsírtartalékainkat, így könnyebben átvészeljük a telet. Az sem segít, hogy a sötétben töltött órák száma jelentősen megnő, ezáltal  lehangoltabbak leszünk, ami egy úgynevezett  melatonin hormon termelését váltja ki, ez pedig befolyásolja az étvágyunkat. Tavasszal és nyáron a melatonin hormon szintje alacsony, ősszel és télen azonban megemelkedik. A leghidegebb hónapokban, az emberek hajlamosabbak a depresszióra, és ilyenkor előszeretettel választanak olyan ételeket, amelyek édesebbek vagy éppen zsírosabbak, energiában, kalóriában magasabb tartalmúak. Ilyenkor a vércukorszintünk hirtelen leesik, amitől még nagyobb lesz az energiaszükségletünk. Lassanként beleragadunk az ördögi körbe, ráadásul a kalóriatöbbletet zsír formájában raktározzuk el.

 ”Nem eszem többet, mégis hízok!”

Ismerős mondat? A kevés napsütéses órák száma miatt az emberek nagy részénél D vitamin hiány alakul ki, ami nagyban befolyásolja a téli testsúlyunkat, mivel az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező emberek, több zsírt raktároznak. Tovább rontja a helyzetet, amikor beköszönt a hideg, vége a szabadtéri programoknak, hajlamosak vagyunk begubózni a tévé elé. Ilyenkor különösen figyelni kell a rendszeres testmozgásra, és az egészséges étrendre.

Ugyan még van két hetük karácsonyig, de jó néhány napja már mocorog a fejünkben, hogy uristen mennyi étel, mennyi sütemény, és az után mennyi plusz kiló szalad fel az ünnepek alatt! A karácsonyi kilók nem fognak felszökni, ha folyamatosan mozgásban tartjuk magunkat, ezáltal fenntartjuk a testünk és lelkünk egyensúlyát. 

Ha már most tudatosan és előrelátóan tervezünk, bőven bele fog férni egy egy krémes sütemény, vagy egy isteni finom mákos bejgli.

Mire figyeljünk?

A karácsonyi bevásárlási rohamra sose indulj el éhesen, és mindig legyen nálunk folyadék! A rohanás és idegesség elég stresszt okoz, ami könnyen vezethet mértéktelen zabálásba. Ha nyugodt vagy és előre tervezel, megtalálod az ünnepi időszak szépségeit. 

A hibátlan alak eléréséhez vagy megtartásához mentálisan is felkészültnek kell lenni, hiszen óriási akaraterőre van szükség ahhoz, hogy nemet, vagy megálljt tudjunk parancsolni megannyi finomságnak. A mentális egészség ugyanúgy az egészséges életmód része, mint a helyes táplálkozás, vagy a rendszeres testmozgás. Használjuk az időt arra, hogy kreatív díszítéseket készítsünk, legyünk sok időt a szeretteinkkel és válasszunk olyan hobbit, amire máskor nem jut idő. Találjunk és szánjunk magunkra mindennap minőségi időt, olyan elfoglaltsággal, ami kikapcsol. Én ebben az időszakban olvasok a legtöbb könyvet. 

Készülj fel előre egészséges receptekkel

A karácsonyi menü ugyanolyan finom és ugyanolyan változatos lehet, mint a hagyományos, olajban tocsogó sültek vagy a valódi cukorbombával felérő habos sütik nélkül is. Most még van idő felkészülni egy-egy izgalmas recepttel. Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, a cukros és magas szénhidráttartalmú termékeket. A cél, hogy egy olyan étkezési formát alakítsunk ki magunknak, amely hosszú távon is tartható és nem diétának fogjuk fel. Ha ezt sikerül beépíteni a karácsonyi időszak előtt, alatt és után is, akkor nem fog a mérleg többet mutatni. 

Ne hanyagold a mozgást sem!

Találd meg a számodra legjobb mozgásformát, és végezz otthoni edzéseket vagy menj ki a szabadba sétálni, futni, biciklizni. Ma már számos lehetőség adódik az otthoni sportolásra is, így kipróbálhatsz többféle mozgást, egészen addig, amíg meg nem találod a számodra legideálisabbat. Attól hogy karácsony van, még nem kell leállni a testmozgással. A legszuperebb, hogy az ünnepnapok ideje alatt még több szabadidő marad mozogni.

Ilyenkor válassz nyugodtan egy kedvenc gyakorlatsort, amit már csináltál, vagy szimpatikus. Ne foglalkozz az edzéstervekkel, a feladatok erősségével, csak engedd, hogy a tested regenerálódjon és feltöltődjön.

A lényeg, hogy ne állj le a mozgással és tartsd formában a tested. Így nem kell majd szenvedned a januári újrakezdéssel, és kirobbanó formában köszönthetjük az új esztendőt.

És még nem kértél semmit a Jézuskától? Van egy ötletünk! Az Online tesi Csillával csapata januárban is a testmozgás és  az egészség jegyében kezdi az Újévet. Jelentkezz, vagy ajándékozz OTCs tábori részvételt a január 22-24 között tartandó II. OTCs „mert megérdemled” táborba!

Várunk sok szeretettel! Bővebb információ: https://otcs.hu/2021/12/09/ii-otcs-mert-megerdemled-tabor/

Áldott Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánunk!

OTCs Team