2. rész

Stressz?

Hát… Az elmúlt napokban, hetekben bőven kijutott nekem is belőle. Hiába próbálsz nélküle élni, nem menekülsz előle.

Mégis, ha belegondolok mit éltem át a közelmúltban, hálával tekintek vissza. Hisz volt miért, vagy kikért aggódnom.  Stresszeltem az osztályom szalagtűzője miatt, stresszeltem a legjobb barátomért, stresszeltem a családomért, a fiaimért. Átgondolva, lehet egyáltalán stressz nélkül élni? Stresszelünk tehát vagyunk?

Azt pontosan tudjuk, mennyire káros az egészségünkre.  Ha stressz ér bennünket, szervezetünk a vészhelyzetre stresszhormont kezd el termelni, felgyorsul a szívverés, emelkedik a pulzus, hogy a vér gyorsabban eljusson a vázizmokba, az emésztés leáll, vagy akár gyomorpanaszok is jelentkezhetnek. A stresszreakció adaptív, a túlélésünket segíti, hiszen az ősembert ezek a hormonok hajtották, hogy megküzdjön az életéért. A baj az, hogy nem csak a valós veszélyhelyzetekben kapcsol be, hanem kisebb nehézségek esetén is ugyanez a láncreakció indul el, például munkahelyi konfliktusoknál, az idegesítő emberekkel való találkozáskor stb. Ezek a mindennapjainkban szinte állandóan jelen vannak, és ez okozza a problémát. 

Bár maga a stresszreakció automatikus, a futás segít a szívműködésünknek és az immunrendszerünknek, valamint szervezetünknek visszatérni a normál kerékvágásba. Amikor fájdalmas, vagy stresszes szituációba kerülünk, a szervezet endorfint szabadít fel, ami segít csökkenteni a fájdalmat, hozzájárul a stresszből való regenerációhoz, relaxált, eufórikus állapotba kerülünk, és visszatér a lelki békénk. A futót ilyenkor különös lelkiállapot fogja el, ez a flow érzés.  Minimális, 10-12 perc futás után is megfigyelhető ez a jelenség.

Az endorfin boldoggá is tesz, fokozza az immunrendszer működését, javítja a memóriát, harmóniában tartja az étvágyat, hozzájárul a szexhormon felszabadulásához, és segít megfelelő szinten tartani a test hőmérsékletét. Szóval bármikor, amikor nevetsz, stresszelsz, szexualitást élsz meg, edzel vagy fájdalmat érzel, endorfin jut a véráramba.

Az élettani hatásokon túl a futás további okokból is nagyon jó választás a stresszel való megküzdésben.

A futás ütemes, ritmusos, ciklikus mozgás, és nyugtatólag hat. Pont úgy, mint egy relaxációs zene, ami legtöbbször a természet „zenéjére” épít. Az, hogy futás közben kitisztul a fejed, csak magadra és a feladatra figyelsz (énidő), segít egy kicsit hátralépni, és távolabbról szemlélni az aktuális problémáinkat. Gyakran ilyenkor születnek a legjobb ötletek, megoldások!  (igaz Anita?)

A futás szervezettséget visz a mindennapokba, valamint célt ad. Megtanít az életed más részeit is jobban rendezni, és motiváltá, energikusabbá tesz, ami segít felülemelkedni az apróbb bosszúságokon.

Az, hogy a futó éned egy fontos szelete az életednek, támogató hatással bír. Minél több különböző szerepben gondolsz magadra (én, mint munkatárs, mint barát, mint futó, mint anya, stb.), annál több olyan helyzetet találsz, ahol az egyik szerepben átélt stressz feloldódik, és sikerélményeket ad.

A sportolás, a futás kapcsán sok hozzád hasonló emberrel kerülsz kapcsolatba. A kapcsolatok, a társas támasz, egy olyan védőháló, amely kapaszkodót nyújt a nehéz helyzetekben.

“Tudnunk kell látni, érezni a harátainkat és azon belül jól érezni magunkat.”

Mit ad nekünk a futás? 

Futás alatt letisztulunk. Én ilyenkor rendezem össze a gondolataimat. Mindemellett kiteszem magam a természet viszontagságainak, ilyenkor megküzdök a széllel, az esővel, a hőséggel, a hideggel. A környezetet, a természetet, a körülöttünk lévő értékeket ilyenkor tudom igazán befogadni.

Élvezd ki a pillanatot!

Amikor futni indulsz egy nehéz nap végén, segítheti a ráhangolódást, ha edzés előtt szánsz egy kis időt magadra. Kezdj el befelé figyelni, hagyd, hogy eltávolodjanak a külső zajok és a belső gondok. Ügyelj a légzésre! Négy ütemen keresztül lassan szívd be a levegőt, újabb négy ütemen át lassan fújd ki, majd várj két ütemet, és utána kezdd elölről. Tapasztalni fogod a levegővétel kontrollálásának nyugtató hatását.

„Futás közben, amikor már érzed, hogy távolodnak a gondok, vedd végig magadban a napodat. Keresd meg azokat a dolgokat, amiket jól csináltál – biztosan sok ilyen volt, még akkor is, ha elsőre csak a negatívak jutnak az eszedbe. Amennyiben valami nem úgy sikerült, ahogy szeretted volna, keresd meg benne a tanulságot.”