Sokan ismertek, sokan tudjátok a történetemet, de valószínűleg, még többen nem. Anélkül, hogy bárkit is untatnék, úgy gondolom a velem történtek, a mai világunkban bárkire igazak lehetnek.

Az elmúlt három évemet a rengeteg munka, a megfelelési kényszer, mások felé az elvárások teljesítése, a magam elé állított elvárás teljesítése, mókuskerékharc a mindennapokban, gyűlölködő emberek rosszindulatú pletykái, még több rosszindulatú megjegyzéseik, irigykedés, a gonoszság, az emberek által észre nem vett átalvatlan éjszakák, a családtól elvett idő, ez jellemezte.

Utólag belátom, sok hibát vétettem. Hogy hol? Erre keresem a válaszokat, és próbálom megtalálni régi önmagamat. 

Hogy megtaláltam? Nem.

De elindultam egy “gyógyuló” folyamaton.

 

Nem félek elmondani, hogy segítséget kértem szakembertől, ahogy azt sem, hogy talán az idegösszeroppanás széléről rántott vissza a családom.

Mert a hozzám közel álló emberek észrevették, hogy nagy a baj, észrevették, hogy hangtalanul üvöltök, de a hangomat én magam sem hallottam meg.

Jelen pillanatban itthon vagyok. Hosszú idő óta, először “nem csinálok semmit”. Vagyis, reggel korán reggeliztetek, iskolába viszem a gyerekeket, edzek egyet, aztán takarítok, meg mosok, meg teregetek, meg hajtogatok, meg főzök, meg rohanok, mert már elkéstem a gyerekektől (hova tűnt az egész nap?), aztán edzésre viszem őket, aztán rohanok a másikkal a másik edzéshelyszínre, elszaladok ez időben egyet futni, mert az a saját lelki egyensúlyomért kell, aztán vissza rohanok, majd újra rohanunk, és végül este 8 órára hazaesünk. 

“Anya vacsora? Nekem még házim van! Nekem még füzetet kell venni! Anya töltsd ki ezt a lapot, anya…anya…anya”. Természetesen apa is végig aktívan rész vesz ezekben, hisz ezt az elmúlt hosszú, hosszú időben a gyerekeket ő maga, egyedül intézte. 

Nem facsarom ki a testem reggel 8 órától este fél 9-ig tartó munkával, mégis minden este bezuhanok az ágyba.

Na de hogy az eredeti gondolatra visszatérjek, így találtam rá erre a kifejezésre, hogy aktív pihenés. Nyilván a szóval munkámból kifolyólag sokat találkoztam, de hogy nekem mégis ez mit jelent? MA? Mindent!

“ Ha valaki beteg, feküdjön otthon”! 

Hányszor hallottuk ezeket a mondatokat az iskolában. Valahogy a mai emberekben ez a kép beleivódott a tudatunkba. A kép, hogy aki  “beteg” az otthon fekszik az ágyban. Ki sem mozdul, betakarózva alszik egész nap, és lehet, hogy még sajnálja is egy kicsit magát. 

Bizonyos szempontból egyet is értek vele! De ma már a mentális elfáradás (szándékosan használtam ezt a szót), a depresszió jelenléte, a kimerültség, az alvászavar, a kialvatlanság, olyan népbetegség, amit nem lehet ágyban fekve kialudni.

És én nem is így szeretnék “meggyógyulni”!

De nézzük meg ennek a tudományos hátterét!

Fontos tisztában lenni azzal, hogyan legyünk képesek minőségi időt eltölteni saját magunkkal és a szeretteinkkel. A kikapcsolódás teljes joggal követel helyet magának a mai modern, rohanó életmódot folytató emberek mindennapjaiban, hiszen lazítás nélkül nem csak az egészségünket tehetjük tönkre, de pszichésen is kizsigerelhetjük magunkat.

Milyen az aktív pihenés?

Az aktív pihenés általában kellemes fáradtságot eredményez, hozzásegíthet minket ahhoz, hogy testileg és szellemileg is regenerálódjunk. Ilyen tevékenységeket végezve magunk mögött hagyhatjuk a komfortzónánkat, élményekkel és tapasztalatokkal lehetünk gazdagabbak, bizonyos helyzetekben pedig akár fejlődést is tapasztalhatunk saját magunkon.

A kikapcsolódás tehát lételeme minden egészséges embernek, elengedhetetlen ahhoz, hogy teljes életet élhessünk. A pihenésnek általában két féle változatát szoktuk gyakorolni. A passzív pihenés ugyanúgy magába foglalja a nyugodt relaxációt, a gondtalan tévénézést és természetesen az alvást is. Ne érezzünk bűntudatot, ha bármelyiket is „űzzük”, hiszen ezek elementáris dolgok, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára. A pihentető szabadidőtöltés eredményeként testileg és szellemileg is regenerálódunk, így megújult erővel vághatunk neki a mindennapok megpróbáltatásainak.

Miért fontos az aktív pihenés?

A pihenés fogalma egyénenként mást és mást takarhat. Bár a passzív pihenés mindenki számára nélkülözhetetlen, vannak olyan emberek, – mint én – akik nem bírnak egy helyben ülni, számunkra megoldás az AKTÍV PIHENÉS. Ez a típusú időtöltés bár nagyobb intenzitású ugyan, de csupán kellemes fáradtságot okoz. Leginkább azoknak ajánlott, akik a munkájukból adódóan kevesebbet mozognak, és testi felfrissülésre vágynak. Na én sose tartoztam ebbe a kategóriába.

De! 

Sporttal a test és a szellem egységéért, ezt rég óta hangsúlyozom, és e szerint élek.

Az aktív pihenés legelterjedtebb formája természetesen a sport. Ez egy rendkívül sokrétű és szerteágazó tevékenységi forma, amelynek keretein belül mindenki megtalálhatja a számára leginkább kielégítő verzióját. Sportolhatunk egyénileg (tenisz, úszás, funkcionális training), de játszhatunk csapatban is (foci, röplabda, kézilabda). 

Abban az esetben, ha mégsem vágyunk teljesítményorientált elfoglaltságra, választhatjuk az arany középutat, az aktív turizmust. A bakancsos túrákat, a természet lélegzetelállító látványaival megspékelve, garantált, hogy levesz minket fáradt lábainkról. Túrázás alatt nem csak az otthoni gondjainkat hagyhatjuk magunk mögött, de fantasztikus, természet adta ajándékokkal is gazdagodhatunk. 

A futást általában kint a mezőn, vagy az erdőben szoktam megejteni. Hihetetlen mennyi természeti szépséggel vagy állattal találkozom ilyenkor. Rengetegszer futok őzek között, vagy fut el az úton egy egy nyuszi. Igen, volt már példa, hogy én szedtem a lábaimat, mert vaddisznóra utaló hangok jöttek a fák közül. Vagy amikor egy- egy sikló kúszik el előtted, és adsz ki vérfagyasztó hangot.

Esős idő után a pókhálókon megcsillanó vízcseppek a napsütésben lélegzetelállító látványt tudnak nyújtani, máskor észre se veszem, hogy pókháló van szőve egy egy fa közé. És én, még ki se mozdultam a hegyekbe. Csak erdős, vagy éppen mezős területeken futok. 

Ezek mind mind olyan pluszt adnak a mindennapjaimba, amit nem lehet leírni, jó őket átélni. Ezek mind segítenek a lelkem gyógyításában.

A bakancsos túrázás mellett, a kerékpározás is hihetetlenül népszerű, és az aktív pihenés egyik alternatívája. Amellett, hogy a biciklizés az agyunkat is kikapcsolja, élettani szempontból is rendkívül hasznos elfoglaltság. Először is fitten tart, hiszen szinte minden izmunkat megmozgatja, tehát kardió gyakorlatnak is elsőrangú. Másrészt pedig kiválóan hat a szív- és érrendszerre, ami a kerékpározás ciklikus mozgásformájának köszönhető. De igazából bármelyik tevékenységet is választjuk aktív pihenésként, testünk és lelkünk egyaránt hálás lesz érte.

Összességében elmondhatjuk, hogy a szellemi munka, ha egész nap egy helyben üléssel társul, olyan érzést kelthet, hogy estére mozdulni sem bírsz. Azonban, ha ezt fekvéssel próbálod ellensúlyozni, másnap ugyanolyan fáradt leszel.

Az aktív pihenés lényege, hogy olyan tevékenységet végzel, mely nem kötelező, viszont örömödet leled benne. Lehet, hogy az első percekben még fáradtságot érzel, de nemsokára felfrissülsz és másnap is jobban teljesítesz a munkahelyeden. Ám nem csak a mozgással járó programok jelentik az aktív pihenést. Ide tartozik egy izgalmas regény olvasása, a rejtvényfejtés, vagy valamilyen kreatív elfoglaltság. Fontos leszögezni, hogy nem a számítógépes játékokról van szó, mert ezek a stresszfaktort növelhetik.

Lehet, hogy most azt mondod: kinek van erre ideje? De ha mégis rászánod azt a fél vagy egy órát, utána megsokszorozódik az időd, mert több energiával feltöltve gyorsabban végzel a kötelező feladatokkal.

És hogy jön ez a mindennapjaimhoz?

Először is fel kellett ismernem, hogy nem mehet így tovább az életem. Nem sajtolhatok ki mindent magamból, lassítani kell. Vissza akarom kapni a mindig mosolygós régi önmagamat. Be kellett vallanom, hogy “beteg” vagyok, a saját magam betege. Rá kellett jönnöm, hogy mindenki és mindenek előtt ÉN vagyok a fontos. Önzőnek kell lennünk, sose másoknak akarjunk megfelelni, és nem szabad foglalkoznunk azokkal az emberekkel, akik csak elszívják az erőnket, akik a saját frusztrációjukat töltik ki rajtunk!

Azon dolgozom, hogy erős és boldog ember legyek, akit soha egy másodpercre se tudnak kibillenteni a lelki egyensúlyából!

Köszönöm férjemnek, családomnak, barátainknak és az OTCs családnak, hogy mellettem álltok!