Az előző blogbejegyzést folytatva, milyen a helyes egészséges és változatos táplálkozás? Mi az, ami fontos és mi az, amivel jó példával járhatunk a gyerekeink, vagy a környezetünk előtt? Fontos, hogy ha kicsi gyermekeid vannak, tartsd szem előtt, hogy amit gyerekkorban megtanul, az a példa lesz előtte felnőtt korban, és azt fogja továbbadni a következő generációnak. Egy jól megválasztott étkezési mintával sokat segíthetünk, hogy elkerüljük a gyermekkori, fiatalkori elhízást, az ebből kialakuló különböző egészségügyi  problémákat, betegségeket ( cukorbetegség, magas vérnyomás stb). Kicsi segítséggel könnyen meg tudja őrizni az egészségét, és megteremthetjük a kiegyensúlyozott élet lehetőségét. Sajnos sokszor tapasztalom tinédzser fiataloknál az önbizalomhiányt. Nehezen fogadják el magukat, a “túlsúly” a nem úgy nézek ki mint a modell a képen… Sajnos a deréktáji elhízás ami mind a helytelen táplálkozásra vezethető vissza, ma már „népbetegség” és  a rossz minta sajnos nehezen változtatható. Persze azt is tudom, hogy a gyerekekkel nem mindig egyszerű. A három gyermekem, három különböző étkezési szokással rendelkezik, ami gondolom nem újdonság gyakorlott anyukáknak. Annak érdekében, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás a gyerekek számára is vonzó legyen, sokszor kérem az ő segítségüket, hogy segítsenek egy egy sütemény, egy zabkása vagy egyszerű ételek elkészítésében. A 11 éves nagyfiam már szívesen segít ezekben  a dolgokban, a másik kettő sokszor meg nyűgnek érzi.

Az iskolában a napi 6-7 óra közötti 10 percekben sokszor elfelejtenek inni. Minden nap emlékeztetnem kell őket, hogy mennyire fontos a folyadékbevitel, a hidratálás. A mindennapos edzés megköveteli a napi 2-3 liter folyadékot, lehetőleg vizet! A megfelelő folyadékfogyasztás szokás kérdése is. Mindig legyen nálunk vizes palack, ha látjuk, előttünk van, rendszeresen használjuk, akkor természetes lesz a  mozdulat hogy igyunk, ami a megfelelő hidratáltság, a kellő fizikai és szellemi teljesítmény biztosításához elengedhetetlenül fontos, mind a gyerek mind a mi életünkben.

Fontos, hogy a víz legyen az elsődleges folyadék forrás, csökkentsük a cukros ivólevek fogyasztását, alkalmanként fogyasszunk, és teljesen kerüljük a savas üdítőket. Lehetőleg ne igyunk túl hideg innivalót.

Nagy kávéfogyasztó vagyok! Imádom az ízét, és sokszor nem is a koffein, hanem az íze ami hiányzik. Felnőtteknél a napi kávé adag kettőnél ne legyen több. Legoptimálisabb kávéidő 9-11 , és 13-15 óra között van.

És az örök nagy kérdés. Hányszor is együnk egy nap? Sokszor sok mindent olvas az ember. Ilyen olyan kutatás, tanulmány, de melyik az igaz? Honnan lehet tudni? Én úgy  gondolom, hogy a 3-6 étkezés közötti szám megfelelő, de amit a te napirended megenged. Nem titok, én naponta négyszer eszem, több egész egyszerűen nem férne bele.  

A zöldség- és gyümölcsfogyasztás kiemelkedően fontos, napi szinten. Sok esetben természetesen tudjuk juttatni a szervezetünkbe a szükséges vitaminokat. A vitamin-, ásványi anyag-, és rost tartalmának köszönhetően fontos szerepük van az egészség megőrzésében, így-, már kisgyermekkorban váljon szokássá a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása.

Fogyasszunk teljes értékű gabonákat! Próbáljuk kicsi korban  a teljes kiőrlésű pékáruk bevezetését. A teljes értékű gabonák fontos szerepet töltenek be a táplálkozásban. Az egész gabona tartalmazza a gabonamagot, vagyis a magbelsőt, ami keményítőben gazdag, a korpát, vagyis a héjat és a csírát, amely fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Kis lépésekben térjünk át a barna rizs, valamilyen teljes értékű gabonapehely fogyasztásához, hogy az étrend rostban gazdag legyen, ezzel segítve az emésztést , és egyenletesen tartsuk a vércukorszintet.

A gyerekek életében elengedhetetlen hogy a Tej és tejtermékek naponta ne szerepeljenek az étrendben, mivel a bennük található jól felszívódó kalcium tartalmuk miatt a csontok egészsége szempontjából rendkívül fontosak, emellett pedig teljes értékű fehérje-, valamint A-, D-, és B-vitamin. A gyerekek előszeretettel isznak kakaót, esznek zabkását, vagy gabonapelyhet túrókrémet vagy joghurtos desszerteket is. Nehezebb dolguk van azonban azoknak a szülőknek, akiknek a gyerekük valamilyen tej, vagy étel allergiában szenved. És valljuk be mi nők, nem megyünk el úgy vásárolni, hogy ne a kalóriatáblázatot nézzük meg elsőre. Nézzük meg, hogy honnan, milyen formában szerezhetjük be a legkönnyebben ezeket a vitaminokat? 

Az A-vitamin számos anyagcsere folyamat katalizátora, szükséges a bőr és nyálkahártyák épségéhez, illetve a látóbíbor képződéséhez. A- vitamin táplálék-forrás: máj, tejszín, vaj, tojássárgája, répa, tök, sárgadinnye, paradicsom, fűszerpaprika, spenót, hal, cékla, petrezselyem, zellerlevél, kelkáposzta, brokkoli, zöldborsó, zöldbab, szója, kajszibarack, áfonya, csipkebogyó bőségesen tartalmaz A-vitamint.  

A B vitamin az anyagcsere szabályozásban játszik szerepet, valamint segíti az idegrendszer működését. A B vitamin hiányában sokszor tapasztalhatunk izomgörcsöt egy egy erősebb edzés közben. Ezt a vitamint megtalálhatjuk: májban, húsban, tojássárgájában, élesztőben és barna kenyérben, búzacsírában, korpában, rizshéjban, élesztőben. dióban, mogyoróban, gesztenyében, tejben, lencsében, babban, borsóban, parajban, káposztafélékben, uborkában, salátában, burgonyában, paradicsomban, céklában található meg.

A D- vitamin bevitele is nagyon fontos, amely leginkább a tojássárgája, vaj, tejszín és a csukamájolaj, szardíniakonzerv, vitaminozott margarinok, csiperkegomba, zabpehely, búzacsíra, élesztő.  

Bővebben olvashatsz erről: http://taplalkozas.bioenergetikus.hu/vitamin.php

A húsok, húskészítmények, hal és tojás állati eredetű nyersanyagok lévén teljes értékű fehérjeforrások, és a vérképzéshez szükséges B12-vitamint is tartalmazzák. A húsokban jól hasznosuló formában található vas, a tojásnak az A- és D-vitamin tartalma jelentős, míg a halaknak (elsősorban a tengeri halaknak, ill. a hazai halak közül busának, pisztrángnak, kecsegének) a szív-és érrendszer egészségében nagy szerepet játszó omega-3-zsírsav tartalma kiemelkedő.

Mennyire lehet hiteles valaki szájából azt hallani, hogy egyél hetente halat, mikor én még a szagát sem viselem el? Mondhat nekem bárki bármit, hogy a tengeri halnak nincs szaga, a csirkemellnek ugyan ilyen íze van stb. Nem! A hal az hal, és én bár többször próbálkoztam, nem tudom megszeretni sehogy sem. Mégis arra bíztatok mindenkit, hogy ha ti szeretitek, legyen a heti étrend része. Én lenmagolajjal, olívaolajjal próbálom a szervezetbe bevinni a megfelelő mennyiséget. Ezen kívül minden nap egy marék kesudió elengedhetetlen számomra. 

Figyeljünk a megfelelő só-, cukor- és zsiradék bevitelre! Ez is szokás kérdése. A magyar ember előszeretettel főz sós, fűszeres ételeket. Süssünk, főzzünk sütőzacskóban, wokban, pároljunk, így csökkentjük a zsiradék bevitelt, a só és cukor esetében pedig fokozatosan csökkententsük a mennyiséget! A kiegyensúlyozott étrendben és hogy soha ne érezzünk hiányérzetet hetente egy-két desszert belefér.
Tízóraira, uzsonnára válassz gyümölcsöt, és mellé pár szem natúr olajos magvat. Az olajos magvak zsírsavösszetétele kedvező, E-vitamin tartalmuk magas.

Amikor megkeresnek egy egy diéta összeállításával, vagy csak tanácsot kérnek, én mindig azt mondom, hogy soha ne vonj meg drasztikusan semmit a szervezetedtől, mert annál jobban fogod kívánni. Én már csak tudom! Soha nem kívántam ennyire a csokit mint az elmúlt egy évben 😋